Cum imi aleg fotograful potrivit ?

Alexandra-&-Adrian-1175

 

Cum îmi aleg fotograful care urmează să-mi documenteze nunta? Este o întrebare pe care toți cei care urmează să se căsătoreasca ar trebui să o aibă în minte.

Am să încerc să vă ofer câteva sfaturi și răspunsuri la această întrebare.

De cele mai multe ori alegerea fotografului se realizează prin intermediul recomandărilor prietenilor și familiei. Această metodă însă, nu vă garantează prezența fotografului potrivit. De aceea, cel mai bine este să stiți la ce să vă uitați, ce să căutați și ce întrebări să puneți, iar cu ajutorul informațiilor primite să faceți alegerea cea mai bună.

Să presupunem că viitori miri fiind, aveți cunoștințe minime de ceea ce se întâmplă în zona unde locuiți când vine vorba de fotografie de nuntă și că dețineți un pachet minimal de cunostințe în arta vizuală. Știu, sună pretențios dar se poate traduce prin a avea exercițiul privirii de fotografii bune și capacitatea de a face diferența între o fotografie bună și una mai puțin.

Dacă nu aveți aceste cunostințe, vă invit să priviți munca fotografilor internaționali pe care i-am enumerat mai jos. Sunt artiști fotografi care au stiluri diferite și ai căror muncă este foarte apreciată la nivel internațional.
Am ales în acestă selecție fotografi cu stiluri diferite pentru a vă arăta lucrări variate și pentru a vă ajuta să vă decideți asupra stilului cel mai apropiat de gustul vostru.

Nirav Patel

Adam Alex

Jeff Newsom

Max Wanger

Angelica Glass

Yervant

Ron Antonelli

Sergio Lopez

Susan Stripling

Todd Laffler

Jose Villa

Brett Florens

Jerry Ghionis

Roberto Valenzuela

  Helen-&-Andras-1392
 .

După ce v-ați făcut o idee și ați vizualizat câteva fotografii, dacă ați văzut câteva care v-au plăcut mult, încercați să vedeți lucrările complete, să observați stilul, calitățile.

Cred că am ajuns la pasul 3 daca e să o luăm în pași, și ne apropiem de casă, pentru că acum trebuie să studiați fotografia care se practică la noi în țară, adică să dați căutare pe google la “fotografie de nuntă”, sau alte cuvinte cheie care să vă ajute în găsirea a cât mai multor fotografii de nuntă realizate la noi în țară.
După ce v-ați făcut o idee despre ce înseamnă fotografia de nuntă în lume iar mai apoi la noi în țară puteți să vă îndreptați energia spre căutări și mai restrânse cum ar fi fotografii de nuntă din zona în care locuiți “fotograf de nuntă + orașul în care locuiți” cu ajutorul google.

_MG_5185

.

Încercați să-i identificați pe cei buni, pentru că asemenea oricărui domeniu oferta este mare și pentru toate gusturile. Identificându-i pe cei buni care de obicei sunt serioși și au o prezență bună pe internet (site personal, blog, facebook, și altele) vă ușurați munca din următoarea etapă și anume analiza și selecția.

Etapa analizei și selecției este una pur subiectivă, și nu are legatură cu calitățile fotografului și a fotografiilor acestuia, ea este srict legată de percepția voastră ca  privitori.

Pentru această etapa v-ați pregătit vizual la etapele unu și doi, pentru a putea face o comparație imediată și a putea decide dacă fotografia pe care o priviți vă place sau nu. Încercați să studiați fiecare fotograf care credeți că e bun, analizați fotografiile, vedeți dacă spun povestea zilei pentru că ele puse cap la cap trebuie să redea filmul evenimentului.

Cautați imagini frumoase și realizate corect, iar pentru că suntem în era digitală intervin și efectele utilizate pe fotografii, așa numita editare/retușare a fotografiilor. Ea trebuie să fie subtilă și nicidecum evidentă, nu trebuie să uitați că fotografiile ar trebui să devină mai frumoase datorită manipulării
digitale și nu invers.

După ce ați studiat portofoliile, ar trebui să îi sunați sau să le trimiteți un email în care să cereți o ofertă sau să stabiliți o întâlnire.
Aceste elemente sunt foarte importante pentru că deabia aici începeți să interacționați cu fotografii și în funcție de cum au decurs discuțiile mai puteți câștiga câteva informații despre acei fotografi(personalitate, dacă e sau nu prietenos,etc.).

Ce așteptări trebuie să aveți de la fotograf?

Ar fi foarte bine să fie o persoană foarte deschisă și pozitivă. Să va zâmbească mult și să vă facă să vă simțiți bine în preajma lui. Să vă ajute să treceți peste stresul fotografiatului și totul să se transforme într-o joacă.
Să vină cu soluții în cazul unor probleme. Sa fie o persoana dornică să sară în ajutorul mirilor, intr-un cuvânt să fie proactiv.

Știm cu toții că cei mai mulți miri nu sunt fotomodele și nici nu au avut experiențe asemănătoare. Așa că fotograful ar trebui să vă sfătuiască pe tot parcursul sedinței foto. Să va îndrume și să vă ajute să arătați cel mai bine. Ar trebui să fie alaturi de voi pe durata întregi zile. Să nu plece acasa imediat după tort, atunci cand distracția abia începe.

fotograf nunta mircea turdean

.

Să fie punctual, să fie îmbrăcat decent și să nu atragă atentia asupra lui. Să fie discret.
Nimeni nu iși dorește la nuntă un fotograf clovn.

Un fotograf bun va avea întotdeauna grijă ca toate persoanele prezente să fie imortalizate în cele mai bune ipostaze. Va fotografia petrecerea dar nu va neglija nici zona meselor, teraselor și gradinilor.
Detaliul care nu trebuie să vă scape din vedere este echipamentul de rezervă pe care fotograful ar trebui să-l aibă la el. Știm foarte bine că tehnica și în mod special cea modernă poate să cedeze în momentul cel mai important al zilei.
De aceea este FOARTE important să existe echipament de rezervă.

Ședința foto cu mirii din ziua nunții poate deveni uneori stresantă atunci cănd nu sti unde să faci fotografiile. Ai putea scăpa de această problemă dacă fotograful se documentează inaintea nunții. Adica să poarte o discutie cu voi, din care să iși facă o idee despre ce vă place.
Pe baza acelor informatii el poate merge cu o zi sau doua înaintea nuntii și să caute locuri noi, frumoase unde ați putea realize acea ședință.

Toate fotografiile primite ar trebui să fie retușate și nu doar o mică parte. Este de bine atunci când stilul de retușare se păstrează pe intreg setul de fotografii. Acest lucru dovedește că munca acelui fotograf este constantă și puteți astfel avea încredere că veți primii ceva asemanator.

Încă un element foarte important îl reprezintă documentele care se vor întocmi în momentul rezervării. Contractul pe care îl veți semna, factura și chitanța pentru suma plătită ca avans. Acest lucru ar trebui să vă ofere un plus de siguranță, în sensul că persoana respectivă lucrează în mod legal și chiar va fi prezentă în ziua nunții. Totodată aveți o dovadă ca ați platit un avans.

Un alt element foarte important pe care trebuie să-l studiați este albumul.

El trebuie să aibe un design plăcut, armonios, să povestească ziua nunții, și mai ales să nu conțină efecte speciale care ar putea să-i reducă valoarea în timp. De cele mai multe ori veți avea de ales între doua tipuri.
Photobook și Album Clasic.

Photobook-ul este acel album care are fotografiile printate direct pe pagini cartonate, iar coperta este îmbrăcată în piele natural sau alte materiale.

Albumul clasic este mai apropiat de cel care păstrează toate amintirile familiei acasa la bunici. Fotografiile sunt lipite individual pe paginile de carton ale albumului, iar coperta poate să fie din carton simplu sau dintr-o bucată de piele mai groasă. Nu lipsește nici foaia de calc auriu care oferă un aer special. Un album care atunci când îl ți în mână simți că este unul unicat și realizat manual.

album-de-nunta-mircea-turdean
Alegerea fotografului ar trebui să fie în funcție de portofoliu și nu de tariful acestuia.

Fotografiile devin foarte valoroase odată cu trecerea timpului! Astfel ele sunt o investiție pe termen lung.

Un alt aspect al acestei alegeri de care trebuie să țineți cont este acela că dacă vă plac foarte mult fotografiile unui anumit fotograf și vă doriți fotografii asemănătoare  trebuie să faceți orice pentru a-l angaja.
Evitați să angajați un fotograf care are un stil diferit sau este mai ieftin iar apoi să-l rugați să realizeze fotografiile pe care vi le-ar fi realizat celălalt fotograf. Riscați rezultate care nu vor fi pe placul vostru.

Sper că acest articol v-a fost de folos și că acum veți alege mai ușor fotograful potrivit.